لاله زار از فرهنگ تا تجارت

3098

خیابان لاله زار تهران اصلی‌ترین راسته عرضه تجهیزات برقی و الکتریکی در سطح کشور محسوب می‌شود. این خیابان باریک و طولانی حالا حدود ۲ هزار و ۵۰۰ فروشگاه لوازم برقی در رسته‌های مختلف را در خود جای داده است.

 

لاله زار که در مرکز شهر تهران در محله‌ای به نام ظهیرالاسلام قرار دارد از جنوب به میدان امام خمینی، از شمال به خیابان انقلاب، از شرق به چهارراه سیدعلی و از غرب به خیابان فردوسی متصل است.     لاله زار زمانی نماد نوگرایی و هنر ایران بود و «شانزه‌لیزه تهران» لقب گرفته بود.

 

بسیاری از تئاترها، رستوران‌ها، تجارتخانه‌ها، خیاط خانه‌ها، سینماها و فروشگاه‌های معروف ایران در این خیابان قرار داشتند. امروزه تمام خیابان لاله‌زار را صنف فروشندگان لوازم الکتریکی در اختیار گرفته‌اند.

 

پیشینه تاریخی این خیابان بسیار قابل توجه است. خیابانی که هنوز هم اطراف آن بناهای تاریخی زیادی نظیر گراند هتل وجود دارد، پس از اولین سفر ناصرالدین شاه به فرنگستان در سال ۱۳۲۶ با دستور او و با هدف احداث خیابانی مانند «شانزه‌لیزه» در تهران به عنوان «دارالخلافه» از میان باغ مصفای لاله‌ زار کشیده شد.

 

بعدها در حاشیه‌های این خیابان سینما و سالن‌های تئاتر احداث و فروشگاه‌هایی راه‌اندازی شد تا محلی فرهنگی به راه بیفتد. زمانی در لاله‌ زار ۱۵ سینما و چند تئاتر و تماشاخانه فعالیت داشتند. «خانه و باغ اتحادیه» یا «خانه امین‌السلطان» عمارتی مربوط به دوران قاجار است که به عنوان تنها بازمانده از خیابان لاله‌زار قدیم و یکی از نفایس معماری عصر قاجار شناخته می‌شود.

 

خیابان لاله‌زار چند سالی است تغییر ماهیت داده و حالا بازار بورس لوازم برقی اصلی پایتخت است. فعالان این صنف در ۲۵ رسته مختلف کالاهای عمومی نظیر لامپ تا تجهیزات تخصصی برقی را به فروش می‌رسانند. از ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه صبح چراغ فعالیت این خیابان روشن می‌شود و تا ساعت ۱۹ ادامه دارد.

 

۴ پارکینگ عمومی در این خیابان که به طرف شمال یک طرفه است، وجود دارد. لاله‌زار در محدوده طرح ترافیک است و هیچ پارک و بوستانی در آن نیست. چند رستوران و فست فود در این محدوده فعال است اما کافی‌شاپ و کافی‌نتی در آن وجود ندارد.

 

ایستگاه‌های متروی امام خمینی، سعدی و دروازه دولت حوالی این خیابان واقع شده که رسیدن به آن را ساده‌تر کرده است. مسیر تاکسی و پیک موتوری نیز در این خیابان فعال است. ترمینال اتوبوس سعدی و فردوسی نیز در نزدیکی آن قرار دارد.

 

سیم، کابل و تجهیزات کابل؛ انواع کلید – پریز؛ داکت، کانال جعبه و محفظه تابلو؛ منبع تغذیه – باتری – شارژر؛ UPS و تثبیت‌کننده برق؛ موتور، پمپ، ژنراتور و کنترل دور موتور؛ انواع ترانسفورماتور و ترانس جریان؛ مقاومت، فیلتر، المنت حرارتی؛ خازن و تجهیزات اصلاح ضریب قدرت؛ کلیدهای اتوماتیک؛ صاعقه‌گیر و کلیدهای محافظ جان؛ انواع فیوز- پایه فیوز ثابت و گردان؛ انواع سوئیچ و میکروسوئیچ؛ انواع کنتاکتور و بی متال؛ رله، سنسور، تایمر، PLC و…؛ انواع ترمینال و کانکتور؛ شاسی – چراغ سیگنال؛ تجهیزات اندازه‌گیری و کنتور؛ لامپ، لوستر و تجهیزات و نورپردازی؛ روشنایی و تجهیزات برق ساختمان‌ها؛ تجهیزات فشار متوسط و قوی؛ تجهیزات هیدرولیک و پنوماتیک؛ اتوماسیون صنعتی و ابزار دقیق؛ تابلوسازان و پیمانکاران برق و برخی کالاهای برقی متفرقه تمام محصولات قابل عرضه در فروشگاه‌های این خیابان کم‌عرض است.

افزودن دیدگاه