فلکه چهارگوش

1826

 

هنوز هم نارون‌های قد برافراشته‌ای که نماد یکی از قدیمی‌ترین میدان‌های شرق تهران است از فاصله‌ای دور نشان فلکه چهارگوش هستند؛ فلکه‌ای که دیگر مثل روزهای نخست شروع ساخت‌وسازها در خیابان ۳۰‌متری نیروی هوایی شمایل آشنای یک فلکه را ندارد. اما پس از ۶ دهه نام آن ورد زبان ساکنان محله است. این روزها فلکه چهارگوش شبیه ۴ بوستان مجزاست که در ۴سوی خیابان ۳۰ متری نیروی هوایی قرار گرفته‌اند.

 

در واقع با توسعه ساخت‌وسازها در خیابان ۳۰ متری نیروی هوایی و تبدیل آن به یکی از خیابان‌های پر تردد شرق تهران به تدریج ۴ فلکه‌ای که در حاشیه خیابان قرار داشت تخریب شد و اکنون جای آن را ۴بوستان سرسبز با همان نارون‌های همیشگی گرفته است. اما ساخت فلکه چهارگوش و نامگذاری خاص آن برای خود ماجرایی دارد. وثوق‌الدوله از وزیران دوران قاجار مالک زمین‌های حوالی فلکه چهارگوش فعلی و بسیاری از املاک شرق تهران در محدوده پادگان نیروی هوایی بود.

 

اما در اواخر دهه ۳۰ زمین‌های اطراف فلکه چهارگوش که آن روزها زمین‌هایی بایر و در قطعه‌بندی‌های کوچک و بزرگ بود توسط نیروی هوایی ارتش خریداری شد. آن‌طور که قدیمی‌های محله می‌گویند سپهبد گیلانشاه، فرمانده وقت نیروی هوایی، زمین‌های این حوالی را پس از قطعه‌بندی و تعیین کوچه و خیابان در اختیار کارکنان نیروی هوایی ارتش قرار داد. با نامگذاری این خیابان شمالی جنوبی شرق تهران به نام نیروی هوایی و شروع ساخت و‌سازها در حاشیه آن، ۴ فلکه در کمرکش این خیابان ساخته شد تا مثل دیگر محله‌های شهر ساخت فلکه نمادی برای ورود‌ آبادانی به زمین‌های بایر باشد.

 

اما یک اتفاق باعث شد به جای یک فلکه ۴ فلکه در خیابان نیروی هوایی ساخته شود. ظاهراً وقتی مهندسان تصمیم به ساخت فلکه می‌گیرند در همان نقطه چند خانه و مغازه ساخته شده بود. ساخت یک میدان کوچک در مرکز آن خانه‌ها کار برای‌‌ تردد خودروها را سخت می‌کرد. در نتیجه مهندسان تصمیم گرفتند ۴ فلکه کوچک‌تر در ۴سوی خیابان بسازند.

افزودن دیدگاه