«تهران، آدمها و کلاغها» اصلا نام این کتاب را که میخوانیم، ناخودآگاه وسوسه میشویم که ارتباط این سه کله یعنی «تهران، آدمها و کلاغ را بیشتر دریابیم. بله این کتاب بیشتر از هر موضوعی، تاریخ را به رخ ما میکشد.
رمان «تهران، آدمها و کلاغها» نوشته علیرضا حسنزاده که از سوی انتشارات کتابسرای نیک منتشر شده، رویدادهای شهریور ۱۳۲۰ را به موضوع و روایت جدیدی از مفهوم مسخ در رمان ایرانی تبدیل کرده است.
نویسنده این رمان، انسان شناسی است که پیشتر از وی آثار مختلفی در زمینه قصههای پریان ایران، آیینهای ایرانی و غیره چون افسانه زندگان (باز ۱۳۸۱)، وضع آیینی و وضع هنجاری (دانشگاه آمستردام، ۲۰۱۳)، زن و فرهنگ (نشر نی ۱۳۸۲)، مردم شناسی ایرانی (افکار ۱۳۸۷)، کودکان و جهان افسانه (افکار ۱۳۹۵) و غیره به زبانهای فارسی و انگلیسی منتشر شده است.
رمان «تهران، آدمها و کلاغها» در سه فصل درخت گردو، توپ مروارید، و شهر کلاغها نوشته شده و مضمون مسخ را در شکل و صورتی جدید مطرح میکند.
نویسنده سعی میکند در محلات تهران شهریور ۱۳۲۰ رویدادهای رمان خود را پیش ببرد، آسیابهای آبی یوسف آباد، شمس العماره، شمیران و غیره از جمله این محلات هستند.
مطالعات نویسنده این اثر در زمینه قصههای پریان در این رمان، سورئالیسم را با صورتها و خرده روایتهایی از قصههای پریان آمیخته است.
در حالی که مسخ در آثاری چون آثار کافکا نتیجه از دست رفتن هویت انسان در برابر زندگی ماشینی و در عزارادان بیل ساعدی نتیجهای برآمده از فقر است، اما در این رمان مضمون مسخ در سطح فردی و فرافردی مطرح میشود و فصل سوم که مضمون باززایی را دربر دارد، مبتنی بر بافت فرهنگی و تمدنی ایران است.
اهمیت کتاب «زنانی که دنیا را تکان دادهاند» برای زنان امروز “زنانی که دنیا را تکان دادهاند “نوشته عفت برادران رحیمی، توسط انتشارات سخن منتشرشده است.