آبشار دوقلو شیرپلا آبشاری است با ارتفاع حدودی ۲۰ متر در شمال تهران در ارتفاع ۲۷۰۰ متری و در مسیر کوهنوردی دربند به توچال. دلیل نامگذاری آن که در زیر پناهگاه شیرپلا واقع است، دوشاخه شدن آب هنگام ریزش از ارتفاع است.
آبشار دوقلو شیرپلا همچون سایر آبشارهای فصلی استان تهران مانند آبشار فصلی پیچ آدران در کیلومتر ۱۵ جاده کرج به چالوس، آبشار سنگان در مسیر امامزاده داوود و آبشار منظریه در ناحیه شمیرانات از ذوب برفها در بهار و تابستان پدید میآید. مسیر کوهنوردی آن یکی از زیبا ترین و جذاب ترین مناطق کوهپیمایی اطراف تهران است که علاقه مندان زیادی در طول سال دارد.
برای رسیدن به آبشارهای زیبای دوقلو می بایست از دربند در شمال تهران و از میان دهکده کوچک پس قلعه گذشت و سپس با حدود دو ساعت کوهپیمایی، به پناهگاه شیرپلا و آبشار دوقلو راه یافت. در برخی مناطق صخره ای مسیر نیز می بایست از طناب ها و سیم بکسل های نصب شده کمک گرفت.
دهکده پس قلعه در انتهای منطقه ییلاقی سربند و دربند، در دو کیلومتری شمیران قرار گرفته است. روستای پس قلعه در دره ای پر آب قرار گرفته و میزبان گردشگران بسیاری است. پس قلعه به دلیل زیبایی طبیعی وافرش به محل ضیافت کوه و پرنده و آبشار معروف شده است. قدمت این منطقه به پیش از اسلام می رسد، نشانه های باقی مانده از تمدن های کهن در اطراف آن شواهد این ادعا هستند، قبور زرتشتی ها در انتهای آبادی در کنار چنار قدیمی و قصر شاه میران از امرای عرب از آن جمله هستند.
رودخانه جاری در این منطقه رود جعفرآباد نام دارد که از به هم پیوستن ریزآبه های شیرپلا و اوسون تشکیل شده است.
از مهم ترین کوه های این منطقه که مورد علاقه کوهنوردان است می توان به بند یخچال اشاره کرد. این کوه که سالها قبل بر اثر رانش زمین، در میان یک صخره بزرگ ایجاد شده است، محوطه ای وسیعی در شرق دره آبشار پس قلعه است که سنگ های بسیار بزرگی در اطراف آن پراکنده است و در ایران اولین محلی است که سنگ نوردی با میخ و طناب در آن به انجام رسیده و همچنان نیز ادامه دارد.
همچنین بند اسون که شامل صخره هایی بلند در انتهای باغ های دهکده پس قلعه می باشد نیز از کوه های مشهور منطقه است که به بند مگس نیز معروف است. علاوه بر آن کوه های بازارک، تخت سرطان، شیرپلا و اسپید کمر نیز با عظمت و زیبایی خود، کوهنوردان را به سوی خود می خوانند.
در شمال شیرپلا، دو چشمه معروف چشمه نرگس و فرخلا قرار دارند که آب این چشمه ها به علت برخورد با سنگ و ماسه از گوارایی خاصی برخوردارند.
کمالالملک، در یکی از آثار خود در سال ۱۲۶۳ خورشیدی، آبشار دوقلو را به تصویر کشیدهاست.